Lelkipásztoraink - Dérer Zsolt Attila

Szolgálati idő Darányban: 2004.09.12 - 2008.07.20


Nt.DérerZsoltAttila2004-2008.jpg

Érmihályfalváról (Románia, Párcium) érkezett Kálmáncsára, mert bár a darányi reformátusok kérték, a parókia még nem volt lakható állapotban. 2004. szeptemberétől 2008. július 20.-ig szolgált a négy (Darány, Istvándi, Homokszentgyörgy, Kálmáncsa) gyülekezetben. A lelkipásztor darányi szolgálata alatti közel négy évben – hisszük és érezzük! – a darányi Reformátusok megerősödtek a Hitben, összekovácsolódtak a tornyosuló feladatok nyomása alatt és megújultak a keresztyéni szeretetben.

Ehhez nagy szükségünk volt azokra a csodálatos igehirdetésekre, amelyeken a Tiszteletes Úr alázatos szívvel, ám emelkedett lélekkel vált alkalomról- alkalomra a Szentírás, azon keresztül a Mindenható Mennyei Atya ékes hangú szószólójává.

Úttörő szerepet vállalt a gyermekek, az ifjúság Istenhez terelgetésében, eredményeképpen mára már az óvodákból az iskolába áttipegő kisgyermekek egy olyan vallási- bibliai tudásalappal rendelkeznek, amelyre majdan a hittan-oktatás során biztosan lehet építeni. 
Mindeközben a Presbitérium mindent megtett, hogy a darányi parókia befejezetté, ezáltal lakhatóvá váljék, de... vagy a támogatás jött lassan, vagy a türelem fogyott el, a kérdésre ma már nehéz lenne válaszolni, tény, hogy Dérer Zsolt Attila lelkipásztor meghívást kapott Putnokra, és az egyházmegye 2008. július 21.-i hatállyal beleegyezését adta a lelkész áthelyezéséhez. Aztán az újabb csavar; Dérer Zsolt Attila Tiszteletes Úr távozását követően, 2008 augusztusában megérkezett a válasz a támogatás-kérésünkre; az egyházmegye (egyházkerületi támogatással) odaítélte egyházközségünknek az újabb 3 millió forintot... Mindössze egy hónapnyi idő választott el bennünket attól, hogy egy tartósan itt élő (gazdálkodó, méhészkedő, kertészkedő), talán még napjainkban is itt szolgáló nagyszerű képességű fiatal lelkipásztort és vele egy szép családot nyerhettünk volna, Isten kegyelméből...

Nt.-Dérer-Zsolt-Attila-Emléklap-2008.png

Mindezen túlmenően természetesen szeretettel és hálás szívvel bocsájtjuk el gyülekezetünkből, a Mindenható Isten bőkezű áldását kérve életére, munkásságára és családjára. Tiszteletes Úrral kapcsolatban merült felé első alkalommal a presbiterek részéről, hogy ittlétéről Emléklappal kellene megemlékezni. Úgy is lett, amint a jobboldali fotón látható! 

A Tiszteletes urat Putnokra hívták el, ennek körülményei - mármint ahogy azt mi itt Darányban hivatalosan megtudtuk - eléggé furcsák voltak ahhoz, hogy érdekességként ide kerüljenek. Senkit meg nem bántva, csak a tényszerűséget tálalva:
 

Emlékezetül a furcsa időkre (a helyi gondnok ezzel a címmel jegyzetelte az utókornak az alábbi esetet)

Részlet a 2008. július 17.-i (Darány) Jegyzőkönyvből:


"Balogh Tibor esperes bejelenti, hogy Dérer Zsolt Attila lelkipásztor lemondott (itteni) lelkipásztori állásáról, 2008. július hó 21.-i hatállyal, mivel Putnokra megválasztották lelkipásztornak."

(Egyházközségünknek váratlan volt a hír, mindenki nagyon meglepődött. Ám mindezek ellenére ezúton is szeretettel megköszönjük Tiszteletes Úrnak azt a tartalmas, szép szolgálatot, amellyel 2004 és 2008 között ajándékozott meg bennünket. Isten gazdag áldása legyen Őrajta és kedves Övéin.)

A Somogyi Református Egyházmegye Elnöksége 2008. július 15.-i iratdátummal, a 141/2008. sz. Határozatával a gondozó lelkészi teendőkkel Fodor Judit barcsi lelkésznőt bízta meg...

Hogy mitől furcsa ez a kis történet? - elég, ha csak az aláhúzott dátumokra tekint a kedves olvasó.



VISSZALÉPÉS